SJTL ry

Tuomari palvelee peliä


Tuomari palvelee peliä

Tämä kirjoitus on vastine lauantaina 21.1.2017 Keski-Uusimaa -lehden yleisöosastolla julkaistuun kirjoitukseen: ”Tuomarit pilasivat junioreiden pelin.”

Tuomari palvelee peliä. Tuomarin tehtävänä on määrittää jokaiseen peliin sopiva tuomitsemislinja, huomioiden pelaajien ikä ja taitotaso. Säännöt määrittävät tuomareille toiminnan rajat ja oikeudet. Juniorijääkiekossa säännöt ovat lähes samat kuin ammattilaisjääkiekossa, mutta näiden tulkinnat ovat tiukemmat. Tuomarin vastuulla on varmistaa jokaisen pelaajan turvallisuus oikealla pelinhengen ja sääntöjen tulkinnalla. Junioripelaajien välillä on isoja eroja koossa ja taidossa, joten tuomarin vastuulle on varmistaa pienempien ja heikompien turvallisuus.

Jääkiekko on nopea peli, jossa oikean ja väärän erottaminen vaatii perusteellista koulutusta. Tuomareita koulutetaan Suomessa hyvin. Jokainen tuomari käy laajan peruskoulutuksen, jossa opetetaan yksityiskohtaisesti säännöt ja perusteet pelin johtamiselle. Aivan jokainen tuomari aloittaa harjoittelun tuomariksi jääkiekkopeleissä, joissa lukuisten oikeiden ja väärien toistojen kautta teoriatieto kehittyy osaamiseksi. Kokenut tuomari osaa lukea peliä ja säätää tulkinnat oikealle tasolle pelinhengen mukaisesti, kuten myös tapahtui ottelussa, johon yleisöosastokirjoituksessa viitattiin. Toisinkuin kirjoituksessa annettiin ymmärtää niin ottelussa oli kentällä erittäin kokeneita tuomareita ja heidän valitsemalle tuomitsemislinjalle oli olemassa perusteet.

Yleisöosaston kirjoitus antoi kuvan, että tuomarit ”pilasivat nuorten pelinautinnon törkeästi ja epäoikeudenmukaisesti.” Tuomarin tehtävä on asettaa rajoja ja tehdä päätöksiä, jotka aiheuttavat tuntemuksia niin pelaajissa, valmentajissa, katsojissa kuin tuomareissa. Jokaisen osapuolen pitäisi kyetä hallitsemaan omat tunteet – erityisesti jokaisen aikuisen.

Keskinäinen kunnioitus on arvo, jota vaalitaan suomalaisessa jääkiekossa. Kunnioitusta halutaan myös opettaa jokaiselle pelaajalle, valmentajalle, katsojalle ja tuomarille. Jokaiselle pitää sallia mahdollisuus onnistumiseen ja epäonnistumiseen. Jokaisella on oikeus ilmaista tunteensa, mutta sovituissa rajoissa ja toista ihmistä kunnioittaen.

Uskallan luvata, että jokainen tuomari palvelee peliä ja haluaa aina tehdä parhaansa sen eteen, että pelistä tulee rehti kamppailu pelaajien välillä huomioiden heidän ikänsä ja taitotasonsa.

Pyydän, että kunnioitamme toisiamme ja annamme jokaiselle mahdollisuuden onnistua ja epäonnistua jääkiekossa ja elämässä.

 

Mikko Pitkänen
Puheenjohtaja