SJTL ry

Uuden kauden kynnyksellä


Pilli puhuu 29.8.2018

 

Uusi kausi – uudet säännöt

Sääntökirja on uusiutunut tähän kauteen lähdettäessä. Heinäkuussa julkaistut muutokset ovat luettavissa sähköisessä muodossa, tuomarileiritykset paneutuvat muutoksiin, tuomarit kiertäneet joukkueita ja se perinteinen paperinen sääntökirjakin taitaa olla jo painokoneissa. Keskeisiä painopisteitä ovat pelin turvallisuus ja pelin sujuvoittaminen.

”Tuomarit pelin palveluksessa” tarkoittaa tässä tilanteessa uusien sääntöjen, niiden tarkoituksen ja tulkintojen sitkeää kertaamista kiekkoyhteisön eri jäsenille. Pelin laatu luodaan yhdessä!

Tätä kirjoitettaessa yhteistoimintasopimusneuvottelut ovat vielä kesken. Keskeisiä kipupisteitä ovat paitsi muihin lajeihin nähden jälkeenjääneet tuomaripalkkiot, pelien keskittyminen lauantaille sekä rekrytointiongelmat. On jo havaintoja, että osa aktiivituomareista on siirtynyt toisten lajien tuomaritehtäviin parempien palkkioiden perässä. Nyt tarvitaan reilu tasokorotus, jotta lajin vetovoima tässäkin suhteessa pysyy ansaitsemallaan tasolla.

Lauantaipeliongelmaa täytyy tarkastella pelin laadun näkökulmasta. Jos tuomari tuomitsee saman päivän aikana jopa viisi ottelua peräkkäin, ei se voi olla näkymättä suorituksen laadussa. Pienikin liikku muille viikonpäiville vähentää lauantaipainetta ja parantaa pelin laatua. Tämä asia onnistuu, jos eri sarjojen otteluohjelmien tekijöillä sekä otteluiden tuomarinimeäjillä on riittävästi yhteistoimintaa – yhdessä se onnistuu!

Rekrysuunnitelmat powerpoint -kalvoineen ovat olemassa, mutta se ei riitä. Suunnitelmat täytyy toteuttaa, toimenpiteet tehdä – tässä on roolia sekä kerhoille että erotuomarivalmentajille alueilla. Jokainen myyntityötä tekevä tietää kontaktien ja toteumien kylmän lainalaisuuden. Luurin täytyy nousta, rekrysuorapuheita sopivaan kohderyhmään alueella tapahtua ja kurssitarjotin täytyy olla kunnossa. Kenelle potentiaaliselle uudelle erotuomarille sinä soitat seuraavaksi? Minä soitin jo pelaajayhdistykseen ja tulen varmistamaan, että ko. kohderyhmä tietää tuomaritoiminnan polun ja mahdollisuudet vaihtoehtona aktiiviuran jälkeen.

Kannan erityisesti huolta pienten paikkakuntien tuomarien määrästä. Kun paikkakunnalta löytyy omat tuomarit, eivät erotuomarikulut valu maanteille kilometrikorvauksina eikä tuomareiden aika kulu autossa istumiseen. Tässä asiassa tarvitaan paikkakunnan seuran apua.

Oma comebackini lajiin on sujunut vauhdikkaasti ja vaikutettavia asioita riittää. Tuomaripolulla on kolme toimijaa – kerhot, Jääkiekkoliitto ja Liiga – ja yhteistyö ei mielestäni ole vielä saumatonta. Havaintojeni mukaan on osoittelua, tarpeita ikään kuin omistaa tuomaritoiminta, myös kommunikaation vaikeutta. SJTL ei osoittele, vaan tarjoaa yhteistyön kättä ja haluaa rakentaa – kaikki tuomarit ja organisaatiot ovat loppujen lopuksi samassa veneessä!