SJTL ry

Suomen Jääkiekkotuomarien Liitto

MELKEIN TAVALLINEN KIEKKOILTA KAJAANISSA

14.12.2022

Pekka Haajanen, puheenjohtaja

Keskiviikko 7.12. pelattiin lähes tavanomainen mestispeli Hokki-Ketterä Kajaanissa. Hieman epätavalliseksi ottelun teki se, että ottelussa toisena päätuomarina toimi yksi Liigan ammattituomareista, Joonas Kova.

Ammattituomareista on puhuttu jo ainakin 1990-luvulta lähtien. Legendaarinen Seppo Mäkelä taisi silloin yhden irrallisen kauden toimia päätoimisena, mutta se jäi yksittäiseksi. Nyt aika oli kypsä – vihdoinkin. Huippukiekossa kaikki muut tahot ovat olleet ammattilaisia jo pitkään, nyt tuomaririntama sai pään auki seitsemän ammattituomarin voimin. SJTL oli yhtenä osapuolista roolinsa mukaisesti kevään ja kesän prosessissa myötävaikuttamassa ammattilaisuuden syntyyn. On jo symbolisestikin tärkeää, että tuomarointi voi olla oikea ammatti ammattikiekossa. Kun tuomaripolku voi johtaa ammattiin, uskotaan sen myös edistävän huipputuomariuralle ponnistavien rekrytointia.

Liigan ammattilaisten ottelukapasiteetista tietty osa on varattu Mestiksen käyttöön. Tämän tarkoitus on toisaalta antaa respectiä Mestikselle sarjana ja tietysti myös mestispelaajille, toisaalta olla mestistuomareille esimerkin ja innoituksen lähde. Jos itse aikanani 1980-90 -luvun nuorena tuomarina olisin saanut viheltää aikani kokeneempien huippujen kanssa, olisi se ollut todella mieluisaa. Uskon, että tämä on edelleen merkityksellistä.

Samalla on myös mietitty sitä, miten ammattituomari Mestiksessä -tilanteita voisi hyödyntää laajemmin tuomarikentässä. Tähän Kajaanin mestispeliin päätettiin tehdä kokeilu: sateenvarjo järjestää ottelutapahtuman yhteyteen koulutustilaisuuden, johon kutsutaan oman sateenvarjon ja tässä tapauksessa viereisen sateenvarjon lähellä olevia tuomareita. Näin tapahtui ja Joonas veti luennon ”minun tuomaripolkuni” ennen peliä. Paikalle livenä tuli tasan yksi henkilö, mutta teams -linjoilla oli 13 henkilöä. 14 osallistujaa on hyvä alku ja toisaalta oppi siitä, että teams vetää.

Ideoitiin myös muita keinoja, miten saisimme omaa asiaamme julkisuuteen. No, kiekkoyhteisöstä löytyy viestinnän ammattilaisia sekä SJL:stä että Liigasta ja kysyimme jeesiä avaamaan ovia. ”Kyllä järjestyy, nyt ja jatkossa”, vastasi Liigan Tuomas Nyholm ja lopputuloksena maakuntalehti Kainuun Sanomat kirjoitti ottelun yhteydessä lähes aukeaman tuomaritoiminnasta – lähtien aluetasolta aina mestiksen. liigan kautta CHL:ään. 

Kajaanin kiekkoillassa ja sen kokeilussa koulutuksineen ja lehtijuttuineen on sateenvarjoille yksi uusi toimintamalli lisää. Useat henkilöt tekivät yksittäisinä henkilöinä asian eteen kohtuullisen määrän työtä, mutta yhteensä siitä syntyi merkittävä määrä toimenpiteitä, jolloin taakka ei muodostu kenellekään kohtuuttomaksi. Sateenvarjot, olkaa hyvä, Kajaanin kiekkoilta vapaasti hyödynnettäväksi – kannustan – sillä tuomariyhteisön elinvoima kumpuaa siitä, miten saamme järjestettyä mielekästä toimintaa ja luotua yhteisöllisyyttä.

Pekka Haajanen

puheenjohtaja