SJTL ry

Suomen Jääkiekkotuomarien Liitto

Vantaalla luotiin kulttuuria

6.2.2024

Tälläkään kaudella kaukalon ulkopuolisilta ylilyönneiltä ei ole vältytty. Keskitalven pohjakosketuspiste oli yhden liigaseuran pelin jälkeisenä päivänä julkaisema twittervideo, jossa kokolaidallisen sai niin liiga, kurinpito, koko tuomaritoiminta ja yksittäiset tuomarit alatyylisellä, epäkunnioittavalla tavalla. Toimintaa voi arvostella ja antaa palautetta, mutta käytöksen täytyy olla asiallista ja kunnioittavaa. Nyt se ei sitä ollut ja se ei ole hyväksyttävää.

Ylen urheilutoimittaja Jussi Paasi on useissa jutuissa pitemmältä ajalta nostanut esiin jääkiekossa olevia piirteitä, joita otsikot kuvaavat mm. näin: ”vastenmielinen ilmiö, joka on kitkettävä välittömästi” viitaten huonoon käytökseen tai viimeksi 2.2.2024 ”Oksettava ilmiö rehottaa yhä SM-liigassa – NHL:ssä se ei olisi mahdollista” viitaten kaukaloiden raitapaitojen kunnioituksen puutteeseen.

Kulttivalmentaja Risto Dufvalta kysyttiin liigatuomareiden viime syksyn valmistautumisleirillä miksi NHL:ssä ei nähdä kotimaan sarjojen kaltaisia käytöshulabaloita. Dufva totesi, että kiekkokulttuurimme on sittenkin vielä nuori ja kehittymätön ja muistutti, että NHL oli ammattilaissarja jo 100 vuotta sitten ja samaan aikaan Suomessa toivuttiin vielä sisällissodan haavoista. Niinpä, reilussa sadassa vuodessa ammattilaissarjaa turhat asiat jäävät pois – kuten epäkunnioitus – ja kiekkokulttuurin hyvät asiat korostuvat. Kulttuurilla tarkoitan arvoja, toimintatapoja ja rakenteita, jotka ohjaavat eri kiekkotoimijoiden käyttäytymistä.

Minusta tuntuu siltä, että suunta kääntyy nyt.

Liiga, Jääkiekkoliitto ja Pelaajayhdistys ovat yhdessä käynnistäneet Samat säännöt -kampanjan, joka tavoitteena on kannustaa kaikkia hyvää käytökseen kaukalossa, katsomoissa ja julkisessa keskustelussa. Kyseinen kampanja on näkynyt useina eri kiekkotoimijoiden kannanottoina ko. asioihin – tämä muuttaa kulttuuria.

Ja sitten on Kiekko-Vantaan yhteyspäällikkö Jussi Haapiainen.

Viime lauantain mestismatsi Kiekko-Vantaa – TuTo oli tuomareiden teemailta. Kiekko-Vantaan ja Helsingin Jääkiekkotuomarit järjestivät yhdessä Dumaripäivän, jonka tarkoituksena oli tehdä erotuomaritoimintaa näkyväksi, nostaa erotuomareiden arvostusta ja samalla tukea uusien erotuomareiden rekrytointia. Kotijoukkue pelasi ensimmäisen erän raitapaidoissa ja yleisöä kannustettiin saapumaan katsomoon tuomaripaidoissa. Teemailta sai hyvän näkyvyyden sekä Mestiksen sivuilla, että varsinkin jatkoaika.com:n hienossa kuvakoosteessa.

Idean isä on K-Vantaan Jussi Haapiainen. Hän kertoi törmänneensä ko. ideaan viime syksyllä somefeedissa, jossa WHL:n joukkue toteutti saman teemapelin. Lamppu syttyi, yhteys HJT:hen ja asiat lähti rullaamaan. Kiitos Jussi!

Kunnioitus syntyy ja muuttuu kulttuuriksi yksittäisten tekojen kautta. Vantaalla luotiin kiekkokulttuuria, kuka ottaa pallon haltuun seuraavaksi?

Pekka Haajanen

SJTL ry, puheenjohtaja